Hyvä tavaton



Ehdin jo myhäillä tyytyväisenä lentokentällä, kun kerrankin ihmiset eivät rynnineet terminaalissa ja paukuttaneet kanssamatkustajia salkulla päähän koneesta poistuttaessa. Päättelin, että Brysseliin matkustaa vain työnsä puolesta reissaavia pro-matkustajia, jotka tietävät, että kaikki kyllä mahtuvat koneeseen – tai jos on tullut tuplabuukkaus, tarjotaan viimeisenä tulevalle paikkaa bisnesluokassa. Mutta hyvin käyttäytyvät EU-virkamiehet hukkuivat Brysselin ihmisvilinään.

Olen päivä toisensa perään ihmetellyt bussissa, metrossa ja ratikassa, miten moukkamaisesti paikalliset miehet käyttäytyvät. Niin vanhaa ja vaivaista mummoa ei olekaan, ettei viiksekäs isomahainen äijä kiilaa hänen ohitseen viemään viimeisen istumapaikan. Jos joskus käy niin, että mies tarjoaa istumapaikkaansa naiselle, avaa oven tai osoittaa jollain muulla lailla hallitsevansa peruskäytöstavat, hän on 99 % todennäköisyydellä pohjoiseurooppalaisen näköinen.

Jos kännykamerassani ei olisi niin voimakas feikkilaukaisimen ääni, voisin tätä kirjoittaessa ottaa todistusaineistoksi kuvan kahdesta aikuisesta miehestä, jotka röhnöttävät bussin penkeillä vieden neljän ihmisen paikat. Vielä kun kännykamerani ottaisi hieman laadukkaampia kuvia, saisin taka-alalle mahdutettua bussin käytävällä seisovat naiset kauppakasseineen ja käsipuolessa roikkuvine lapsineen.

Eikä kyse ole edes mies-nais-akselista. Totta kai perässä tulevalle jäädään pitämään ovea auki tai raihnaisen näköiselle ihmiselle annetaan istumapaikka sukupuoleen katsomatta. En uskokaan, että bussissa 61 matkustavat koululaiset tulevat näitä itsestäänselvyyksiä koskaan oppimaan ainakaan vanhempiaan seuraamalla.

Hyvä Tavaton, milloin ajattelit opetella käytöstapoja? Olet pesiytynyt tänne Brysseliin, mikä on minusta melko yllättävää. Jotenkin kuvittelin, että Keski- ja Etelä-Euroopassa, jonne eivät ole tasa-arvon tuulet vielä puhaltaneet, on gentlemaneja niin että päät yhteen kolkkaa. 

Ongelmahan on tietysti siinä, että olen tottunut Hakeniemessä liian hyvään. Ay-liikkeen miehet eivät ilmeisesti 60-luvullakaan olleet moksiskaan rintsikoita polttavista naisista, vaan kohtelivat heitäkin kuin kukkaa kämmenellä.

Kommentit

Suositut tekstit