Miten käsitellä hankalia ihmisiä


Maailma on täynnä erilaisia elämäntapaoppaita ja työelämän survival guideja. Mutta kuka niitä jaksaa – tai ehtii – lukea? Olen kiteyttänyt alle kaiken tiedon, mitä tarvitset selvitäksesi työelämän kanssakäymisissä eri tapaisten vastaantulijoiden kanssa.

1. Yleensä ihmiset ajavat vain yhtä asiaa

Ei tarvitse istua kovin montaa kertaa palaverissa samojen tyyppien kanssa, kun huomaa, mikä on kenenkin agendan ykkösasia. Ihan sama, mitä asiaa käsitellään, se paistaa läpi puheenvuoroista. Silitä ihmistä myötäkarvaan tässä johtotähti-aiheessa, niin saat tahtosi läpi muissa asioissa.

2. Hyökkäys ei ole paras puolustus

Tai on, mutta jos hyökkäys on aiheeton, ei ole syytä puolustautua. On parempi antaa riehujan riehua itsensä väsyksiin ja alkaa oikomaan vääryyksiä vasta tilanteen tasaannuttua. Epäreiluja syytöksiä huutomerkkien kera lähietäisyydellä viuhtova ihminen tempaa toki herkästi mukaan tunnelmaan. Vanha viidakonsanonta tietää, että se, joka huutaa ensimmäisenä, on häviäjä.

3. Ikävät kokemukset voi unohtaa, jos niin päättää

Työelämässä ei puhuta anteeksiannosta, siellä asiat haudataan ja unohdetaan. On ihan luvallista käyttää sisäistä ihmispuntaria: tuo on tehnyt minulle sitä ja tätä vääryyttä, mutta olen hänen kanssaan tekemisissä, koska hyödyn hänestä tässä ja tuossa. Kyynistä, kyllä, mutta myös hyvä haarniska, jonka saumoista eivät hiiret kurki.

4. Ota ilo irti positiivisuudesta

Pitkävihaisuudesta on hankala päästä eroon, mutta pitkäkiitollisuuteen tulee pyrkiä. En aio paasata hyvän kierrättämisestä, paljon hyödyllisempää on kokeilla sitä omassa elämässään. Miksei pyrkisi positiivisten tai ystävällisesti käyttäytyvien ihmisten seuraan mieluummin kuin tylyjen tönkköjen?

5. Selvitä itsellesi, mikä hankalassa ihmisessä on hankalaa

Ihmisten analysointia voi harjoittaa vaikka tylsien kokousten ajanvietteenä (jos ei ole ketään, kenen kanssa pelata Kumman kaata kännykällä). Miksi henkilö A on niin ärsyttävä? Miten henkilön B mielen saisi muuttumaan? Ketä henkilö C kuuntelee? Se on vähän kuin lukisi homo sapiensin manuaalia.

6. Hymy on jäätävä ase

Hymy ja muutama ystävällinen sana eivät maksa mitään. Erityisen tehokkaita ne ovat ihmisille, jotka eivät pidä sinusta. Ei, eivät he sen jälkeenkään pidä, mutta ovat ainakin hetken ihmeissään, että mistä nyt tuulee. Kurjaa, jos ystävällisyys ei irtoa itsestään, mutta onhan ihminen oppinut kävelemään nuorallakin, miksei siis hymyämään tarvittaessa.

7. Ihmisille on tyypillistä viime hetken panikointi

Ihan sama, miten isosta tai pienestä hankkeesta on kysymys, aina löytyy joku, joka alkaa panikoida viime hetkessä ja keksiä lisää kikkakuutosia, joita ei tod. tarvita. Projektit suunnitellaan etukäteen, ja sitten ne toteutetaan suunnitelmissa pysyen. Kun tietää ihmisten panikointi-taipumukset, voi niihin varautua – ja suhtautua huvittuneesti.

8. Ota etäisyyttä, annostele läheisyyttä

Kaikkihan ovat kuulleet sen jutun vihamiehistä, jotka pitää pitää lähellä. Parempi olisi, ettei olisi ollenkaan hankkinut vihailijoita, tykkään ma. Olisi todella hyödyllinen kyky pystyä ottamaan välimatkaa tilanteisiin ja ihmisiin – itseensäkin. Kauempaa näkee selvemmin, oli etäisyys aikaa, asennetta tai kilometrejä.

9. Ole armollinen itsellesi

Tuttua kauraa tämäkin. Erityisesti naisten vaiva niin kotona kuin konttorissakin. Älä välitä. Älä analysoi ihmisten sanomisia, tarkoittamisia ja tarkoittamatta jättämisiä puhki. Toisesta korvasta sisään, ja äkkiä toisesta ulos ilman että kuona ehtii tarttua sieluun. Asioilla on merkitystä vasta, kun sinä annat niille sen.

10. Hämää ja hämmennä

Jos etäännyttäminen ei onnistu, mielikuvittele itsesi selville vesille. Jos pelkäät tunteenpurkausten iskevän miljoonan voltin teholla, harjoittele. Kun vastassa on kryptinen tilanne, käy ennakkoon läpi kaikki ratkaisuvaihtoehdot, vuorosanat, vastakysymykset jne. Ihmiset eivät ole ajatuksenlukijoita. Vastapäätä istuva ihminen ei tiedä tunteitasi, jos et näytä niitä. Tai jos näytät jotain ihan muuta.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
viisaita sanoja. tee: teevee

Suositut tekstit