Askeettiset työpäiväni


Aina valmis etätyökamu.


Pidän itseäni etätyön ammattilaisena. Kokemusta töiden etäännyttämisestä työnantajan tarjoamasta työpisteestä on karttunut jo kutakuinkin vuosikymmenen ajan. Etätyö on ihanaa! Tunnen olevani oikea superihminen, koska saan yksin kotona nuhjatessa aikaan paljon enemmän kuin keskivertotyöpäivänä pääkallopaikalla. Tietenkin etätyötehokkuuteeni vaikuttaa olennaisesti se, että suunnittelen etukäteen, mitä töitä etäpäivinä teen, ja varaan niihin liittyvät materiaalit mukaan. Samanlainen valmistautuminen jokaiseen työpäivään tehostaisi arvatenkin työpanosta myös toimistopäivinä. Mutta millä ihmeen ajalla kaiken sen valmistautumisen tekisin?

Yksi miinuspuoli etätyöskentelyssäni on. Se on ergonomia. En todellakaan jaksa istua kirjoituspöydän ääressä naputtelemassa läppäriä. Röhnötän epäergonomisesta sängyllä ja levitän kaikki työpaperit ympärilleni. Välillä etätyökaverini onnistuvat käymään nokosille juuri sen paperipinkan päälle, jota olin seuraavaksi lueskelemassa. Koska olen jo ennen etäilyaikoja onnistunut hankkimaan jännetuppitulehduksen kumpaankin käteen, tuen toki kätösiäni erilaisin tyynyviritelmin. Työterveyshoitajamme saisi taatusti sätkyn, jos näkisi.

Etäilyyn kuuluu myös tietyn asteinen askeettisuus. Kun ei ole tulostinta ja muutamaa muuta toimistomukavuutta käden ulottuvilla, joutuu, eli pääsee improvisoimaan. Etäpäivien tykytoiminta palauttaa elämän perusasioiden äärelle; vartti lumen kolausta ja jätteiden lajittelu virkistävät näyttöpäätepäätä ja -kroppaa.

Tekemäni suppean kyselytutkimuksen mukaan etätyöläisen työasun muodostavat villasukat. Useimmilla etätyöläisillä on toki päällään muitakin pukineita, mutta etätyö-fiilis synty nimenomaan pässinpökkimistä. Hifistelijöillä rätisee vieressä takka työtunnelmaa kohottamassa.

Etätyökaverini tykkäävät läppäristä, etenkin siinä kuumaa ilmaa puhaltavan aukon kohdalla. Jos läppäri on päivän aikana hetken kiinni, käyttää kissa tilaisuuden hyväkseen ja ottaa siitä nukkumapaikan itselleen. Tätä(kään) en ole kertonut atk-osastollemme.

Kommentit

Suositut tekstit