Yleinen ja yhtäläinen


Vantaan äänikuningas Antti Lindtman (kesk) auttoi olutvarkaan taltuttamisessa Hakunilassa maanantaina.
Turun Sanomien kuvassa Vantaan äänikuningas-Antti taltuttaa kaljavarkaan. Tarina ei kerro, äänestikö pitkätukka.

Kerrankin yksi asia, jossa olemme tasavertaisia; äänioikeus. Kullakin on vain yksi ääni. Ei niin kuin ennen vanhaan, kun äänestää saivat vain talolliset. Tai rikkaalla kauppiaalla oli 20 ääntä.

Sen sijaan se, miten kukakin ainokaisensa käyttää, ei ole enää niin tasa-arvoista. Ääniä kalastavat haaviinsa ne, joilla on varaa mainostaa massiivisimmin. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Toisaalta ihan ilmaisia ääniä saavat ne, jotka ovat jotain kautta julkisuudesta tuttuja. Toki julkisuuteen noustaan myös politiikan portaita pitkin, mutta urheilijoiden, missien ja juontajien hissi huipulle kulkee kovempaa.

Sitten ovat ne jotka eivät ääntään arvosta, eivätkä sitä käytä.

Olen vakaasti sitä mieltä, että maailma ei muutu paremmaksi päivittelemällä. Ei edes ruikuttamalla. Mutta mikä ihme siinä on, että ihmiset eivät tajua oman äänensä arvoa? Mahtaisivat yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta taistelleet esi-isämme olla tyrmistyneitä, kun pullamössöt eivät edes vaaliuurnille vaivaudu.

Eivät yhteiset asiat ole yhteisiä, jos ne koskettavat vain joka toista.

Onneksi vaaleihin ja siitä ainokaisesta äänestä luopumiseen liittyy koomisiakin piirteitä. Enkä tarkoita niitä viitseliäitä pölvästejä, jotka keksivät kirjoittaa tänä vuonna 5-kymppisiään viettävän brittiagentin nimen äänestyslipukkeeseen.

Työkaverini äänesti väärää henkilöä. Saman kuuloiset nimet ja päättömän suuret numerosarjat saattavat sotkea ihan täyspäisenkin – ehkä kopissa pitäisi sittenkin olla ihmisten kuvat. Kuvaa, tai mitä tahansa muuta helpotusta olisi myös tarvinnut äitini, jolle etsin netistä hänen ehdokkaansa numeroa varttia vaille kahdeksan vaali-iltana. Päivän lehdestä ei ollutkaan löytynyt tutun ehdokkaan mainosta, eikä huononäköiselle osu oikea nimi ja numero kymmenien ja taas kymmenien silmissä vilistävien ehdokkaiden listalta.

Äitini ehdokas pääsi läpi. Työkaverini ei halua tietää, miten hilkulle hänen alkuperäinen ehdokkaansa paikasta jäi. Entä jos se oli vain yhdestä äänestä kiinni?

Kommentit

Suositut tekstit