Pitkää vai pätkää unelmaa?

Värikös harja-asetelma Rötiköstä pääsi heti unelma-albumiini.

”Muutettiin nyt sinne unelmataloon.”

”Ihanaa, mä olen niin kateellinen!”

”Nyt jo jännittää, miltä tuntuu, kun muutamme siitä pois. Eihän meillä ole varaa asua siellä kuin vähän aikaa.”

”Mutta onhan se kuitenkin hienoa toteuttaa unelmiaan.”

”Niin on. Tervetuloa tupareihin.”

Seurasin kahden keski-käisen naisen keskustelua korvat höröllä. Ensin olin sitä mieltä, että wow, noin minäkin haluaisin tehdä. Keksin vaikka miten monta taloa, jotka voidaan laskea unelmiksi maan päällä. Sitten muutin mieleni. Eikö ole järkevämpää rakentaa elämänsä pitkällä tähtäimellä mahdollisimman lähelle unelmaa, ei vain pätkäunelmaa?

Pätkäunelmabisnes, eli matkailu lienee aseteollisuuden ohella maailman kasvuvoimaisin klusteri. Matkailu jos mikä on unelmien toteuttamista, pakoa arjesta. Tosin harva turisti pääsee lomallaan rentoutumaan, mutta onhan lomastressi erilaista kuin työstressi.

Bisneksen kannattavuus näkyy tarjonnan monipuolisuutena. Mikä tahansa ihmisen unelma on nykyisin toteutettavissa. Ainakin jos ihminen on syntynyt länsimaalaiseksi. Seurasin toisella silmällä television matkailuohjelmaa, jossa esiteltiin Karibialla risteilevää jättiläismäistä valtamerialusta. Lemmenlaivojen kävijäkunta on ohjelman mukaan muuttunut viime vuosina. Enää matkustajat eivät ole vain newly wed tai nearly dead.

Ihmisten tulotaso ja unelmat ovat kohdanneet.

Sosialidemokraattista puoluetta syytettiin jokunen vuosi sitten unelmahötössä kellumisesta. Pakkoliitosten, liikennepoliittisten ratkaisujen ja muun yhteiskunnallisen jargonian sijaan ne ketaleet kehtasivat päästää äänestäjät miettimään positiivisia, ihmisten elämää koskettavia asioita. Eihän siinä ollut mikään muu väärin kuin se, että demarit olivat oikealla asialla.

Minä olen aina ollut vähän huono haaveilemaan. Mikä lie luontainen jalat maassa -elämänasenne. Ihan vähän olen päässyt unelmoinnin syrjästä kiinni avaamalla Pinterest-tilin. Siellä salaiset toiveensa voi visualisoida – ja vakoilla, miltä muiden unelmat näyttävät.

Kommentit

Suositut tekstit