Joka kodin riidankylväjä

Jos tavallisia lapsiperheitä haastateltaisiin osoittautuisi suurimmaksi arkipäiväisten riitojen aiheuttajaksi joka keittiöstä löytyvät lähes välttämätön kodinkone, hellan päällä vaaniva huristin, liesituuletin. Kyse ei ole siitä, ettei putkiaivo osaisi käyttää liesituuletinta tai että sen päivittäisiin huoltotoimenpiteisiin tarvittaisiin logiikkaa, joka menee yli naisen ymmärryksen. Eripuraa syntyy, kun liesituuletin napsautetaan päälle.

Esimerkkitilanteessa yksi perheenjäsen, nimetään hänet vaikka naiseksi, menee töiden jälkeen keittiöön laittamaan ruokaa ja vääntää liesituulettimen päälle. Näin tehdessään hän tietää, ettei seuraavaan 45 minuuttiin kuule mitään, mitä muut perheenjäsenet hänelle tai toisilleen sanovat. Hän kuitenkin ottaa riskin, koska tietää, etteivät kattiloiden kansien raoista ilmoille pöllähtelevät kuumat höyryt tee keittiön kaakeleiden saumauksille hyvää.

Äänikuplassa kokkailu on riski myös perheen pienimmäisten perusturvallisuudelle, sillä mitenpä muuten kuin kuuntelemalla äiti tietää, milloin kaksivuotias avaa rappusten turvaportin tai viisivuotias raapaisee elämänsä ensimmäisen tulitikun.

Perheriita tilanteesta syntyy, kun perheen toinen aikuinen, kutsukaamme häntä mieheksi, haluaa jakaa arjen huoliaan elämänsä valon kanssa. Mies sanoo: Kulta, meidän täytyy hankkia sellainen tallentava digiboksi. Elämänvalo jatkaa kaikessa rauhassa kokkailuaan, koska ei kuule mitään. Lihapullat ovat jo hyvällä mallilla ja perunat paukkuvat poskivalssia kattilassa.

Mies jatkaa digiboksi-aiheista yksinpuheluaan. Nainen huomaa hänet ja vastaa, että hän ei kuule mitään, koska on tuo liesituuletin päällä. Olisi ikävää, jos lankomiehen laittamat kaakelit tippuisivat.

Mies päättelee lyömättömällä logiikallaan, että nainen ei halua uutta digiboksia taloon, ja yrittää siksi vältellä keskustelua. Hän jatkaa sitkeästi jaarittelua vanhan boksin huonoudesta ja uusien boksien hienoista ominaisuuksista.

Ruuan lisäksi myös kauhanvarressa roikkuva nainen kypsyy. Hän kuitenkin pidättelee ärtymystään ja sanoo: Voisimmeko keskustella tästä myöhemmin, kulta. Minä en nyt todellakaan kuule mitään muuta kuin liesituulettimen hurinan.

Tässä vaiheessa mieheltä loppuu huumorintaju. Aha, akka haluaa tehdä kaikki kodinhankintoihin liittyvät päätökset. Tästä se äiti aina varoitteli. Hän hyppää ooppeliinsa, karauttaa lähimpään kodinkoneliikkeeseen ja ostaa sieltä yhteisellä luottokortilla kalleimman boksin, mitä valikoimasta löytyy.

Kun mies palaa kotiin boksiaan halaillen, on muu perhe jo syönyt ja ruoka kylmää. Vaimokin siinä ja vähän viilenee, kun näkee miehen ja boksilaatikon. Taas on menty tekemään hankintoja keskustelematta minun kanssani. Lapset ovat tippuilleet rappusista ja melkein polttaneet koko euriborien runnoman talon. Ei tämä elämä tällaista saa olla, toteaa nainen, nappaa untuvatakkinsa naulasta ja syrjähyppää seuraavan vastaantulevan alfauroon matkaan.

Tältä kaikelta olisi säästytty, jos keittiö olisi varusteltu äänettömällä aktiivihiilisuodattimella.

Kommentit

Suositut tekstit