Persu pölli arvoni


Kirjoitin neljä vuotta sitten sydänverta vuotaen, miten oikeudenmukaisuus on arvojen arvo, koko arvomaailman(i) perusta. Inhimillisyyden lähtökohta. Se ainoa oikea. Olin silloin ihan vilpittömästi sitä mieltä. Nyt olen vanhentunut ja viisastunut ja tullut toisiin aatoksiin.

Oikeudenmukaisuus on aina subjektiivinen. Mikä on minulle oikein, ei sitä välttämättä muille ole. Ei ole parempaa tekosyytä kaikille maailman marttyyreille kuin vedota tilanteessa kuin tilanteessa oikeudenmukaisuuteen. Eli asetelmaan, jossa asiat eivät ole menneet niin kuin minä haluaisin. Ei siinä ole mitään arvokasta saati tekemistä arvojen arvon kanssa. Se on vain kykyä kommunikoida ympäröivän maailman kanssa oman navan kautta.

Paikallislehtien tekstaripalstoja lukiessa näkee oikeudenmukaisuuden koko kirjon.

Oikeudenmukaisuuteen liittyy vertaus: on hyvää ja sitten on pahaa. Oikeudenmukaisessa maailmassa hyvät ihmiset naukkailevat smoothieita merituulen puhallellessa heidän paksuun tukkaansa. Pahikset tekevät töitä vuorotta maanalaisissa hiilikaivoksissa. Mutta jos hyvikset olisivat todella hyviä, hehän pyrkisivät parantamaan myös pahikset hyviksi tai ainakin heidän työolonsa oikeudenmukaisemmiksi. Ovatko kaikki todelliset hyvikset siis ay-toimitsijoita?

Oikeudenmukaisuus toki työllistää. Hyvät erottaa työkseen akanoista opettajat, papit ja Pauline Koskelo.

Oikeudenmukaisuus on politiikkaa – ainakin niissä valtioissa, joissa tunnustetaan demokraattinen valtiojärjestelmä. Oikeudenmukaisuus muuttuu päätöksenteossa kauppatavaraksi; yksi kyläkoulu vastaa kuuden keikkalääkärin yksityistämistä. Viime eduskuntavaalien melskeissä marttyyripuolue perussuomalaiset omi oikeudenmukaisuuden sosialidemokraateilta. Väärissä käsissä oikeudenmukaisuus on ärhäkkä ase, jonka suuntaaminen on helppoa, mutta osuminen maaliin vaikeaa.

Oikeudenmukaisuus on kaikkien omaisuutta. Siitä on moneksi. Julkkisfilosofi Micheal J. Sandel on kirjoittanut kokonaisen kirjan tiiviillä otsikolla Oikeudenmukaisuus. En ole kirjaan tutustunut, sillä ne viimeiset oikeudenmukaisuuden rippeet, jotka itsestäni löydän, ovat ihan omaa tuotantoani. Excecutive producereina oma perhe.

Oikeudenmukaisuus neljä vuotta sitten

Kommentit

Suositut tekstit