Good hair hijab


Todell huono esimerkki huivikulttuurista, voitte arvata, miksi.

Monikulttuurisessa Brysselissä olen saanut ihailla paikallisilla naisilla mitä uljaampia huiviviritelmiä, khimãreita ja chadareita. Kasvot peittävää niqabia en parhaalla tahdollakaan voi sanoa uljaaksi, eikä niitä täällä näy.

Olen ollut ihmeissäni, kun monella nuorella tytöllä on hiukset tiukasti peitettynä, mutta jalassa piukat housut. Koska en halua syytellä ketään tekopyhyydestä, päätin tutkia islamiin liittyviä pukeutumissääntöjä. Hijab, eli vaatimaton, omaa kulttuuria korostava pukeutuminen on määrätty niin miehille kuin naisillekin. Naisten on peitettävä ainakin hiukset, niska ja povi, tiukimpien tulkitsijoiden mukaan näkyä saavat vain kasvot ja kädet. Ja onhan niitä vieläkin tiukempia tulkitsijoita. Pukeutumissääntöihin kuuluu myös se, ettei naisen tule pukeutua kuin miehen, eikä miesten kuin naisten. Miehiltä on kielletty myös kulta ja silkki.

Pukeutumissääntöjä perustellaan sillä, ettei nainen saisi olla miehen himoittavissa. Eikö tulisi ennemminkin laatia sääntöjä, etteivät miehet himoaisi kaikkea, mikä liikkuu? On totta, että länsimainen pukeutuminen on mennyt paikoin överiksi, suorastaan lutkamaiseksi. Mutta en usko, että edes islamin profeetat olisivat osanneet ennustaa Christina Aquileraa tai Lady Gagaa.

Olen jakanut huivilliset naiset kahteen joukkoon: arvokkaat ja alistuneet. Arvokkaat kantavat itseään ylpeinä ja heistä huokuu rohkeus ja ehdottomasti myös naisellisuus. Alistuneiden huivit ovat mustempia ja muut asusteet väljempiä. He nostavat katse alas luotuna lastenrattaat bussiin ja seisovat koko matkan.  Löytyy Brysselin kaduilta kolmaskin huiviryhmä; vanhukset. Erikokoiset ja -näköiset mummot muodostavat oman, vahvan kansanosansa, johon huivi kuuluu – todellakin – kuin nenä päähän.

Meidän pohjoismaisten hiirenhäntätukkien pitäisi tarttua huivikulttuuriin paljon hanakammin. Kuivasampoota paljon parempi bad hair dayn pelastaja olisi taidokkaasti kutrien suojaksi kääräisty kankaankappale.

Lisäpureskeltavaa ranskalaisesta näkökulmasta.

Kommentit

Suositut tekstit