Minkä värinen vappu on?




70-luvulla vappu oli ehdottomasti punainen. Seisoin aina vappuna kotikaupunkini pääkadun varrella ilmapallo kädessä katsomassa kateellisena vappumarssia. Kaikki eivät olleet aatteellisia edes kuhisevalla 70-luvulla, ja minun vanhempani kuuluivat siihen suppeaan joukkoon. Vappua toki juhlittiin, vaikkei jäsenkirjoja takataskusta löytynytkään. Juhliminen tiesi lapsille paljon kavereita ja vapauksia.

Nuoruusvuosina vappu oli väritön. Oli meillä taatusti diskosarvet päässä, mutta vapun olennainen osa, halpa valkoviini, oli väritöntä litkua. Vapun ainoa värinpilkahdus päätyi vauhdilla vessanpönttöön. Nuoruudenvaput olivat toinen toistaan kamalampia. Yhtenä vuonna järjestin bileet, mutta yksikään luokkakaverini ei tullut paikalle, koska he vihasivat silloista poikaystävääni.

1990-luvulle tultaessa vappu moniarvoistui. Kaikilla puolueilla oli omat vapputilaisuutensa jonkun patsaan juurella. Yhtä äkkiä vappu oli sininen ja jopa vihreä. Nurkan takaa luikerteli Jeesus-marssi, joka vei mukanaan uskomattoman määrän ihmisiä. Teekkarit myivät äpyjä ja opiskelijat istuivat haalareissaan piknikillä. Heti kun silmä vältti, olivat ruåtsalaisetkin rallattelemassa vappujuomalauluja.

Mitä tähän kaikkeen sanoi taisteleva työväenluokka? Eipä juuri mitään, sillä heillä meni kaikki aika keskinäiseen kinasteluun. Kenen lippu saa näkyä, kuka kantaa taloudellisen vastuun, montako puhujaa tilaisuudessa on ja mistä puolueesta. Vappumarsseista tuli monilla paikkakunnilla pelkkä vitsi – huono sellainen. Myös vapun poliittisuutta alettiin kritisoida.

Tällä vuosituhannella työväen vappua on alettu tarmokkaasti tekohengittää. SAK on ollut tässä työssä primusmotorina. Työväen vapputapahtumia järjestetään edelleen liki 70 paikkakunnalla, joten ihan kuollut ei vappuhenki ole. Yksi tavoite on saada entistä enemmän nuoria ja lapsiperheitä mukaan juhlintaan. Nosta nyt katse lehdestä ja arvioi paikalla olevien ihmisten keski-ikä. Jos keskiarvo on selvästi alle 40 vuotta, voit huutaa Bingo! Vapputapahtumasi on selviäjä!

PS: Tällä ensimmäisen Vappu-Arvon pääkirjoituksella on ikää jo 10 vuotta.

Kommentit

Suositut tekstit