Sannin lukupiiri


Olin lokakuussa luennoimassa blogin pitämisestä Puuliiton viestintäryhmälle. Kun kuuntelijat pääsivät yksinpuheluni jälkeen ääneen, minulta kysyttiin, millainen lukija olen. Vastasin rehellisesti, että luen ihan hirveästi lehtiä jatkuvasti aina ja kaikkialla. Kysymystä seurasi jatkokysymys: Eikö olisi hyödyllistä lukea myös kirjoja? Myöntelin naama punaisena, että olisi ehdottomasti – minulla vain ei ole siihen tällä hetkellä aikaa.

En käynyt selittelemään sen enempää hektisestä elämästäni tai siitä, että pystyn lukemaan keskimäärin kolme sivua kirjaa ennen väistämätöntä nukahtamista. En kertonut myöskään kesälomapokkaristani, joka on edelleen kesken, vaikka se kulki mukanani kaikki kesän reissut. Ja syksynkin.

Vaikka laiskan lukemisen puolivuotisperiodi hävettääkin minua suuresti, se ei ole ihan yhtä kohtalokas kuin viime syksyn laiskottelu. Silloin kyllästyin jatkuvaan elämäni aikatauluttamiseen. Töissä se on pakollista, mutta vapaa-ajan kellottaminen ahdisti. Niinpä lopetin kuntosalilla käymisen, koska siihen ei koskaan tuntunut löytyvän järjellistä aikaa.

Meni kuukausi, meni kaksi ja yhtäkkiä tajusin, että päätäni särkee päivittäin. Työterveyslääkäri vakuutti, että en ole tullut hulluksi. Sain lähetteen fysioterapeutille. Fysiopertin tuomio tuli kuin sieltä kuuluisalta apteekin hyllyltä: ensimmäinen vasemmanpuolinen niskanikama oli jumissa. Muutaman manipulaatioreissun jälkeen pääni tokeni, ja pakotin itseni rukkaamaan aikatauluihin salireissun mittaisia koloja.

Saattaa olla, että selviän myös tämän vuoden kriisistä kunnialla, sillä hankin juuri lukulasit. Pokkarin teksti ei olekaan enää mahdottoman pientä tihrua, eikä hämärä lukuvaloni saa sutattua sitä aivan niin hieroglyfiseksi mössöksi kuin ilman suurennusapua.

Nyt saatan ehkä jo ennen joulun lukulomia saada kesälomapokkarini loppuun!

Ps: Muistin juuri, ettei syksyni sentään ihan kirjallisuusvapaa ole ollut. Vaikka en ole kipeiltä ja kireiltä silmiltäni jaksanut lukea, olen kuunnellut monen monta kirjaa työmatkoillani. Kiitos kuuluu kirjaston erinomaiselle äänikirjavalikoimalle.

Kommentit

Suositut tekstit