In the name of love




Perisyntini on ylpeys. Tämä selvisi, kun tein kymmenkunta vuotta sitten netissä kuolemansynti-aiheisen testin. Olen ylpeänä kantanut ylpeyttäni, ja asia nousi nyt taas ajankohtaiseksi, kun kävin Mäntän Serlachius-museokeskittymän Synti-näyttelyssä. Näyttely herätti niin paljon ajatuksia, että kävin kahdesti.

Synti-testi liittyi samaa teemaa käsittelevään telkkariohjemaan, jota veti pappi ja viiniekspertti Jaakko Heinimäki. Se herätti kovasti pulinaa netin keskustelupalstalla, jossa vietin virtuaaliaikaani viime vuosikymmenellä. Muut vastaajat saivat testistä tuloksekseen tasaisesti kaikkia seitsemää sorttia, mutta minun kohdallani ylpeys dominoi lattian rakoon kilpakumppaninsa.

Tulos ei ollut yllätys. Lapsuus- ja nuoruusvuodet ovat kasvattaneet minusta kovapintaisen pärjääjän, joka ei apua pyytele. Heikkoutta en itsessäni tunnista, enkä varsinkaan tunnusta. Pystypäin ihan minkä tahansa värisen kivien läpi.

Synti-näyttely sisälsi vanhojen kuolemansyntitulkintojen lisäksi uusia, modernin maailmanaikamme synnyttämiä syntejä. Niiden tulkinta ja toteen näyttäminen oli hyvin sykähdyttävä kokemus. Aloin sykähtyneenä tutkailla syntiasiaa tarkemmin – varmaankin siksi, että minun syntiäni oli näyttelyssä lähestytty niin erikoisesta tulokulmasta.

Eikä aikaakaan, kun huomasin, että olen ymmärtänyt ylpeyden ihan eri tavoin kuin koko muu ristikunta. Se, mitä olen pitänyt omana, huvittavana luonteenpiirteenäni, onkin synneistä syvin ja syypää mm. nationalismiin, uskonsotiin ja jonossa ohitteluun. Tiedän kyllä, että minulla on hieman taipumusta marttyyriyteen ja besserwisseröintiin, mutta tekopyhyyden ja itsekkyyden tuomitsen ilman armoa.

Voinko siis enää tämän jälkeen ylpeillä ylpeydelläni?

Veikko Halmetojan kokoaman näyttelyn uudet synnit olivat yksinäisyys, ympäristötuho, vapauden riisto, eläinrääkkäys, köyhyys, nationalismi ja lapsuuden loppu. Tällä tavoin luetteloituina ne eivät ehkä avaudu saati tunnu oikeilta synneiltä. Mutta yhdistettynä ikiaikaisten kuolemansyntien uuteen tulkintaan ne muodostivat hyvän ajankuvan elämästämme tässä ja nyt. Kirpakkaa kritiikkiä ja paljon kysymyksiä, joihin kukaan ei osaa vastata. Muutamaan samastuinkin voimakkaasti. Kurjaa, että näyttely on jo päättynyt, eikä omia tulkintoja pääse enää tekemään.

Seuraavaksi paneudun suuriin hyveisiin. Urhoollisuus lienee minun waterlooni: Oman mielipiteen ilmaiseminen tai omien valintojen toteuttaminen aiheuttaa usein kanssaihmisissä suurta närää, ja sen vuoksi urhoollisen onkin oltava urhoollinen ja kestettävä muiden marina, syyllistäminen ja arvostelu.




Kommentit

Suositut tekstit