Facebook pilaa elämäni


Sorry, Mark.

Kesä meni tänä vuonna ihan liian nopeasti. Enkä nyt tarkoita puhki puhuttuja sääjuttuja. Aika vain kulki nopeammin kuin yleensä, enkä päässyt lomamoodiin ennen kuin työpöytä jo huuteli uudelle kierrokselle. Salasanoja ei tarvinnut palautella mieleen, eikä juhannuksena kesken jääneitä töitä kaivella esiin. Olin valmiina lähtökuopissa heti ensimmäisenä aamuna.

Mikä on loman tarkoitus? Tyhjentää pää työasioista. Unohtaa projektit ja hankkeet, esityslistat ja muistiot. Muistaa, miltä mansikka maistuu ja mistä kantarelleja löytyy. Herätä aamulla hyvin levänneenä ja kääntää uudelleen kylkeä. Pelata lasten kanssa niin monta lautapeliä, että he pyytävät jo armoa. Lomailuun liittyy usein myös jokin projekti: kaappien siivous, kirjahaaste tai kunnon kohotus.

Loman tarpeella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko työ mukavaa vai ei. Tai tavallaan on; hyvin motivoivasta työstä on vaikeampi irrottautua, joten erityisesti siihen pitäisi ottaa välimatkaa.

Loman pätkiminen osiin on ehdottomasti yksi syy vajaaksi jääneeseen fiilikseeni. Viime kesänä julkistettiin tutkimus, jossa väitettiin, että moneen pätkään jaettu loma on rentouttavampi kuin perinteinen vähintään neljän viikon pötkö. Höpöhöpö. Omat perstuntumaan perustuvat tutkimukseni osoittavat täysin päinvastaista. En tosin voi syyttää pelkkää pätkälomailua, sillä olen pätkinyt lomani kaikkina SAK-kesinä.

Sylttytehdas löytyy sosiaalisesta mediasta. Siellä jos missä vapaa- ja työajan raja hämärtyy. Vaikken olisikaan kommentoinut mitään työjuttuja, en pysty seuraamaan uutisvirtaa niin, etten huomaisi työkavereiden päivityksiä, työhön liittyvien ryhmien uutisia tai työnantajani ja sitä lähellä olevien tahojen kesätiedotusta.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että seuraavina kesinä en käy ollenkaan Facebookissa?

Loman tunteen hukkaamisesta seurasi totaalinen lamaannus. En ehtinyt tehdä mitään, mitä olisi pitänyt. Matot ovat pesemättä. Ja ikkunat. Mummolaan ei ehditty. Luin sentään monta hyvää kirjaa. Vai olivatko ne edes niin hyviä. Eikä niitä niin montaa ollut.

Kommentit

Suositut tekstit