Vastasyntyneiden luvattu maa hylkää heikoimmat
On pöyristyttävää, että Suomen vastaanottokeskuksissa syntyvillä vauvoilla ei ole oikeutta äitiyspakkaukseen. Vastaanottokeskusten imeväiset pääsevät kunnallisiin terveyspalveluihin, mutta Kelan etuisuuksia he eivät saa ennen kuin perheelle on myönnetty oleskelulupa (AL 1.2.2016).

Uusien, mahdollisten Suomen kansalaisten kohtelussa täytyy toki noudattaa lakeja ja säädöksiä, mutta ripaus inhimillisyyttä ei olisi pahitteeksi. Tänne Pohjolan perukoille on sen verran pitkä ja kivinen tie, että beibibuumia vastaanottokeskuksiin tuskin on odotettavissa. Kyse ei siis ole rahasta, vaan periaatteesta. Vastaanottokeskuksiin majoittuvat perheet jos ketkä tarvitsevat uuden elämän aloituspakettia.

SPR:lle on tiettävästi virrannut lahjoituksia niin suuret määrät, että lajitteluun eivät vapaaehtoiset kädet riitä. Mutta haluammeko toivottaa vieraamme tervetulleiksi käytetyillä potkuhousuilla? Etenkin kun perheiden tukemisessa on tähän saakka pyritty tasa-arvoon; lapsilisät ja äitiysavustus kuuluvat niin köyhille kuin rikkaille.

Äitiyspakkaus on menestystarina, jota maailmalla kadehditaan ja kopioidaan. Vaikka toimivalla neuvolajärjestelmällä lieneekin suurempi merkitys perheiden hyvinvointiin, on ikoninen ”taikalaatikko” tuonut Suomelle maineen yhteiskuntana, joka huolehtii esimerkillisesti vastasyntyneistä ja heidän vanhemmistaan.

Entisenä lapsiperheaktiivina minun olisi helppo polkaista pystyyn keräys, jolla rahoitetaan vastaanottokeskusten vauvoille uudet, hienot äitiyspakkaukset. Mutta en halua viedä Suomelta kunniaa maana, jonne on hyvä – ellei jopa paras – syntyä.

Kommentit

Suositut tekstit