Pojasta polvi paranee?



Eläkeikää on nostettava! Eikä ole nostettava, vaan olisi varmistettava, että ihmiset jaksaisivat töissä siihen nykyiseen alaikärajaan saakka! Eläkkeelle 40 työvuoden jälkeen! Eläkekeskustelussa on heitelty näitä ja lukuisia muitakin näkemyksiä, jotta saataisiin yhteiskunta pysymään pystyssä ja eläköityvillä leipää pöydässä vielä siinäkin vaiheessa kun minä, minun lapseni tai heidän jälkikasvunsa jää ansaitusti pois työelämän pyörityksestä.

Eläkepeli muistuttaa venäläistä rulettia, jossa saat sitä useamman panoksen rullaasi, mitä nuorempi olet.

Minun äitini saneerattiin töistä 59-vuotiaana vuoden irtisanomispaketti kainalossa. Virallisesti hän siis jäi eläkkeelle 60-vuotiaana, mutta käytännössä jo 59-vuotiaana. Äidillä oli 38-vuotisen työuransa aikana yksi työnantaja. Isäni sai samoihin aikoihin, saman ikäisenä vihdoin itselleen todistettua työkyvyttömyyseläkkeen. Ruumiillinen työ rikkoo duunarimiehiä ennen aikojaan.

Kumpikaan mummoni ei ehtinyt eläkettään kuluttaa. Viisikymppisenä kuollut äidinäitini hoiti sairastumiseensa saakka taloutta ja lapsia kotona, joten hänelle ei työeläkettä ollut karttunut. Sen sijaan kuusikymppisenä kuollut isäni äiti paiski töitä mm. Viipurin Vaneritehtaalla.

Ukki- ja vaari-valikoimani on ollut pitkäikäisempi. Vaarini, joka jäi rajavartijan töistä eläkkeelle alle viisikymppisenä, ehti tehdä toisen uran lehtimiehenä. Saattaa olla, että hän senttaa edelleen lehtiin, en ole udellut asiaa viime aikoina. Vaari on ollut eläkkeellä suunnilleen koko minun elinikäni. Ukki oli sen verran etäinen, etten tunne hänen eläköitymisvaiheitaan, liki 8-kymppiseksi hän eli, työkyky ei tainnut kestää ihan yhtä pitkään.

Minä aloitin työnteon 16-vuotiaana. En tietenkään täyspäiväisesti, ja eläkepussikin alkoi karttua vasta 23-vuotiaana. Uskon, että ehdin ylittää 40 työvuoden haamurajan helposti. Etenkin kun epäilen, että minun ikäluokkani tulee saamaan 70–70-kohtelun: 70-luvulla syntyneet 7-kymppisinä eläkkeelle.

Kommentit

Suositut tekstit