Sukupolvi vailla kokemusta

Olen aina ollut hieman kateellinen vanhempieni sukupolvelle. He olivat osa suurta rakennemuutosta, 1960–70-luvuilla tapahtunutta kaupungistumista. Kehityssuunta oli oikea, vaikka maaltamuutto aiheuttikin sotien jälkeen syntyneille pysyvän trauman, johon me perässä tulevat olemme saaneet tutustua kirjoissa, elokuvissa, jopa heinähankoromantiikkaa henkivässä musiikissa. Kaupunkien lähiöt täyttäneillä nuorilla aikuisilla oli vahva yhteinen sukupolvikokemus.

Omasta ikäluokastani, 70-luvulla syntyneistä on puutumiseen asti puhuttu pullamössösukupolvena. Kaikki hyvä on kannettu valmiiksi eteemme. Terveyskeskukset, päivähoito ja maksuton kouluruokailukin ehdittiin sopivasti keksiä elämäntaivaltamme silottamaan ja kehittyvää hyvinvointivaltiota pönkittämään. Peruskoulun käyneiden pullamössöjen sukupolvikokemukseksi on tarjottu 90-luvun alun lamaa, joka vei työpaikat ja toi kouluihin kierrätyskirjat.
Määritelmä ei tosin pidä paikkaansa. Omaan elämääni lama ei vaikuttanut juuri mitenkään. Olin pahimmat lamavuodet opiskelemassa – olisin ollut joka tapauksessa. Kesäisin riitti kesätöitä. Toki huomasin, että lainankorot nousivat pilviin ja asuntojen arvo romahti, mutta kun omaisuus mahtui pariin kapsäkkiin, ei pankkikriiseillä ollut merkitystä.

Luulen, että lama-ajan lapsia ovat ennemminkin nykyiset kohta-kolmikymppiset, 80-luvulla syntyneet, jotka saivat koko kouluaikansa kumittaa kierrätyskirjoja.
Nyt työmarkkinoille puskee jo uusi porukka, 90-lukulaiset, heitä on jo Arvon lukijakunnassa. Millä tavalla nykyinen taantuma kohtelee nuoriaan? Kasvaako heistä uuden ajan puskurityövoimaa, jota vuokrataan töihin aina tarvittaessa? Totutetaanko heidät miniyrittäjiksi, joiden on osattava huolehtia omista sotu-maksuistaan, eläkkeistään, terveydenhuollostaan jne toisin kuin meidän vakiduuneihin ehtineiden? Vaaditaanko heiltä tuntosarvia ja ennustajanlahjoja hyödyllisimpien koulutuslinjojen valintaan – sellaisten, jotka takaavat töitä vielä vuosikymmenten kuluttua?

Jos näin on, eikö heitä olisi viipymättä alettava valmentaa työelämän pelisääntöihin ja omista eduistaan huolehtimiseen?

Kommentit

Suositut tekstit